Hälsosamt boende för dig och din familj!

Trä det enda förnyelsebara byggmaterialet

Att bygga hus av trä ger inte bara fantastiska hus, det bidrar även i kampen mot den globala uppvärmningen. Här kommer en kort förklaring till varför trä har dessa positiva egenskaper.

Trä binder koldioxid och frigör syre

När fossila bränslen förbränns bildas koldioxid som är en växthusgas. Gasen går ut i atmosfären och skapar obalans i kretsloppet, det blir ett överskott av koldioxid i atmosfären. Det är detta vi brukar kalla växthuseffekten, eftersom koldioxiden som gas hindrar värmestrålningen från jorden att försvinna ut i rymden och då höjs medeltemperaturen på jorden.

Den växande skogen däremot, tar upp koldioxid från atmosfären. Detta sker genom fotosyntesen som omvandlar solenergi, koldioxid och vatten till kolhydrater som är byggstenar i veden. I processen frigörs även syre. Koldioxiden har alltså lagrats in i trädet i form av grundämnet kol som är ett av grundämnena i allt levande. Ju mer skog som växer, desto mer kol lagras.

Det absorberade kolet från koldioxiden binds i veden och fortsätter att lagras i de produkter som tillverkas av virket. Om trävarorna används i byggnader binds kolet under lång tid. Det lagrade kolet frigörs först efter att produkterna förbränns den dag de tjänat ut. Vid förbränning frigörs den inbäddade solenergin; processen frigör således värmeenergi och är helt klimatneutral.

Trä ett förnyelsebart byggmaterial

Trä är det enda förnybara byggmaterialet. Andra byggmaterial utgår från ändliga råvaror. Både utvinning och bearbetning av dessa kräver stor energiåtgång, som till exempel betong, stål och tegel som kräver mycket energi för sin framställning och ger högre utsläpp av koldioxid.

Trä däremot binder koldioxid och de utsläpp som sker i samband med avverkning, transport och bearbetning är små i jämförelse med inlagrad koldioxidmängd.

För mer information

För er som vill veta mer om detta rekommenderar vi att läsa faktatidskriften ”Att välja Trä” som är utgiven av svenskt Trä.
http://www.svenskttra.se/…2014.pdf

Film

För er som hellre vill se filmen än läsa boken så tycker vi att den här filmen på ett väldigt bra sätt beskriver hur trä bidrar i kampen mot den globala uppvärmningen.

Jag vill bli kontaktad

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...