Hälsosamt boende för dig och din familj!

De byggde sitt drömhus i trä!

Peter Fälth och Ann-Christin Engström Fälth byggde sitt drömhus i Ås utanför Östersund 2013. Tack vare makens goda insikt om träets egenskaper, fanns ingen tvekan om att ett hus i IsoTimber var rätt val för familjen, miljön och plånboken.

När familjen Fälth byggde sitt drömhus var IsoTimber nästan helt oprövat på marknaden. Det fanns inga liknande hus att besöka. Men trots det valde de att satsa på den nya byggtekniken.

– Trä är ett fantastiskt material. Och eftersom hela väggen består av trä, utan något som stoppar, är den diffusionsöppen. Fukten kan alltså transporteras både ut och in. Beslutet blev lätt eftersom jag är väl bekant med träets positiva egenskaper, säger Peter Fälth.

Att fukten kan röra sig fritt åt båda håll innebär att den balanseras naturlig väg. Följden blir att risken för exempelvis mögel från kvardröjande fukt i huset minskar drastiskt.

Sunt bondförnuft

Även för Ann-Christin Engström Fälth blev valet enkelt. Förutom att hon litade på sin makes yrkeskunnande kände hon också instinktivt att det var rätt med trä.

– För mig är det sunt bondförnuft. Trä är ett naturligt material. Folk har bott i trähus otroligt länge och för mig var det viktigt med en bra inomhusmiljö. Att tänka ekologiskt ligger i tiden. Jag blev såld när jag fick höra om det. Det fanns allt och vinna och noll att förlora på det här.

Nu har familjen bott i det 136 kvadratmeter stora huset i något år. Men skillnaden mellan ett normalhus och ett superisolerande hus märktes ganska snart.

Låg energikostnad

– Vi har frånluftsventilation och ”freshventiler”, vilket innebär att vi slösar ganska mycket med energin. Varmluften går rakt ut och kalluft kommer in. Trots det har vi en otroligt låg uppvärmningskostnad på huset, säger Peter Fälth.

Enligt den senaste energideklarationen som är gjord, står uppvärmningen för 3 900 kWh per år. Omräknat i pengar kostar alltså huset drygt 400 kronor i månaden att värma upp. Resten är varmvatten och hushållsel. Den totala kostnaden för varmvatten, värme och el landar på i genomsnitt 1 100 kronor i månaden.

Förutom att huset även är en enplansvilla, vilket inte heller är optimalt när det kommer till energieffektivitet, bor två vuxna och två tonåringar i hushållet. Det betyder att förbrukningen av varmvatten är ganska hög. Dessutom erkänner Ann-Christin Engström Fälth att hon nog är den största energitjuven.

– Jag tar ett bad varenda morgon. Och det törs man ju knappt säga nuförtiden. Men det är min start på dagen. Och trots det här så kostar det bara 1 100 kronor i månaden. Det tycker jag är fantastiskt!

Hälsosamt inomhusklimat

Att ett trähus får många positiva effekter har familjen Engström Fälth märkt av. Trä fäller inte ut hälsovådliga ämnen i inomhusluften. Materialet upprätthåller en naturlig fuktbalans vilket gör att familjen känner sig piggare och växterna stormtrivs.

– Ja, de växer så det knakar. Så det är bara att plantera om hela tiden. Jag tror det beror på att huset andas och mår gott. Och när vi får besök uttrycker de saker som ”åh, vad härligt det känns härinne, vilken härlig känsla att vara här! Det är en bra feeling.”, säger Ann-Christin Engström Fälth.

Förnyelsebart bygge

En annan viktig aspekt som Peter Fälth vill betona är att ett trähus binder koldioxid och står i minst hundra år. Eftersom skogen återplanteras är trä det enda byggmaterial som är förnyelsebart.

– Det är ju egentligen en timmerstomme, bara det att den är spårad med luftkanaler. Så när det är dags att göra något annat med huset, går det till att antingen skapa energi eller till att bygga någonting annat av det. Bara det är ju väldigt viktigt att ha med sig när man ska bygga.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...