Hälsosamt boende för dig och din familj!

De har fjällidyllen utanför sovrumsfönstret

 
 

Paret Daniel Widman och Maja Säfström valde att bygga sin fjällstuga i IsoTimber. Nu har de båda Stockholmsarkitekterna fått ordning i stugan och upplever den som en tillflykt från vardagens stress. De tar varje chans att njuta av lugnet i Ljungdalen.

– Huset är ritat för våra barn och deras barn. Det är ritat för oss. Och det märks verkligen när man är här. Det har nog varit skönt för Daniel att slippa tänka på nästa person som ska köpa det. Det här är bara vad vi tycker är fint och vad vi vill ha, säger Maja Säfström.

Daniel Widman har själv ritat huset. Huset ägs gemensamt av honom och hans syskon och är tänkt som ett generationsboende. Det ska stå i hundratals år och eftersom ytterpanelen består av helt obehandlad kärnfura, kommer det att bli vackrare ju äldre det blir. Att huset ska användas av många, har också fått bestämma hur det är utformat.

– Planlösningen och hur man använder huset är kronologisk. Man börjar att ta av sig skorna längst bort i huset. Sedan går man in, tar av sig kläderna och hänger upp i den långa hallen. Sedan äter man middag i det här stora rummet, landar i soffan, kanske somnar i soffan och går upp och lägger sig. Så huset ska följa hur man använder det, säger Daniel Widman.

Fritidsstugan är på cirka 75 kvadratmeter. Den mesta ytan tas upp av det stora rummet som rymmer kök, matplats och mysutrymme med soffor och en gammal braskamin. Det är där familjen vistas mest. De många sovrummen är små och ligger på ett loft. På nedre planet finns dusch, toalett och en bastu med ett stort fönster ut mot natur och fjäll.

– Min svärmor brukar säga när hon kommer in att det luktar så gott, att det luktar trä i huset. Vi kom hit nu igår sent på kvällen och då är det lite kallt i huset. Men så tänder man brasan och går till sängs. Då är det ett sådant skönt klimat. Jag tror att det har mycket att göra med att det är ett bra hus, säger Maja Säfström.

Hon var också med och hjälpte till när huset skulle byggas. Känslan av att huset är byggt med deras egna händer och att det helt och hållet består av trä är en fantastisk känsla berättar hon.

– Ur ett tidsperspektiv kan det inte hända så mycket med huset. Det kommer stå här nu och andas och må bra. Det känns jättefint.

Familjen stormtrivs i Ljungdalen. Byn är oexploaterad och känns genuin. Det finns ett litet antal bofasta och utanför dörren finns naturen och det relativt ostörda fjället. Familjen går mycket på tur, men även om man skulle vara i stugan en hel dag, tycker Maja Säfström ändå att det känns som om de varit i naturen.

– Det beror framför allt på det här rummet. Att man kan sitta här med de stora fönstren som ramar in utsikten. Och även i sovrummen, om det är kolsvart ute, lyser månen upp björkarna. Och sedan när man vaknar är fönstren i samma höjd som sängen, så man är verkligen i naturen när man vaknar, säger Maja Säfström.

Det händer att familjen åker ända ifrån Stockholm över helgen. Att de åker på fredag efter jobbet och tillbaka på söndag eftermiddag. Trots den långa resan upplever de ändå att de hinner få den efterlängtade nedvarvningen.

– Det har funkat jättebra. Man hinner några vändor upp på berget, ha middag med familjen, dricka lite öl i bastun och vakna med fjälluft i lungorna, säger Maja Säfström.

– Jamen i och med att vi båda har ganska kreativa krävande yrken och hemmet också är vår arbetsstudio, så blir det ganska mycket jobb hemma. Man lever med sitt yrke hela tiden, så för oss har det varit viktigt att kunna koppla bort när vi kommer hit. Vi byter miljö och det blir ett annat fokus, säger Daniel Widman.

De är övertygade om att valet av plats också är avgörande. Att välja en plats som man gillar istället för att anpassa sig till vad som kan anses trendigt, gör att folk kommer på besök.

– Så känns det verkligen med det här huset. Vi har så himla många kompisar och bekanta som verkligen är beredda att åka, till och med ifrån Skåne. Bara för att få uppleva det här huset i den här miljön, säger Maja Säfström.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...