Projektbeskrivning

De byggde sitt drömhus i trä!

Peter Fälth och Ann-Christin Engström Fälth byggde sitt drömhus i Ås utanför Östersund 2013. Tack vare makens goda insikt om träets egenskaper, fanns ingen tvekan om att ett hus i IsoTimber var rätt val. 

När familjen Fälth byggde sitt drömhus var IsoTimber nästan helt oprövat på marknaden. Det fanns inga liknande hus att besöka. Men trots det valde de att satsa på den nya byggtekniken. 

«Trä är ett fantastiskt material. Och eftersom hela väggen består av trä, utan något som stoppar, är den diffusionsöppen. Fukten kan alltså transporteras både ut och in. Beslutet blev lätt eftersom jag är väl bekant med träets positiva egenskaper.» 

Peter Fälth 

 

Att ett trähus får många positiva effekter har familjen Engström Fälth märkt av. Trä fäller inte ut hälsovådliga ämnen i inomhusluften. Materialet upprätthåller en naturlig fuktbalans vilket gör att familjen känner sig piggare och växterna stormtrivs  

En annan viktig aspekt som Peter Fälth vill betona är att ett trähus binder koldioxid och står i minst hundra år. Eftersom skogen återplanteras är trä det enda byggmaterial som är förnyelsebart. 

– Det är ju egentligen en timmerstomme, bara det att den är spårad med luftkanaler. Så när det är dags att göra något annat med huset, går det till att antingen skapa energi eller till att bygga någonting annat av det. Bara det är ju väldigt viktigt att ha med sig när man ska bygga. 

Projektdetaljer

BYGGÅR

2013

Typ av byggnad

Villa

Bildgalleri