Hälsosamt boende för dig och din familj!

NYHETER

25
nov

IsoTimberstuga tävlar om Träpriset

ljungdalen_utvändigt
Ett fritidshus i Ljungdalen byggt med IsoTimber har gått vidare i den prestigefyllda uttagningen till 2016 års Träpris. Totalt har juryn bestående av välrenommerade arkitekter tagit ställning till 139 föreslagna objekt. Nu återstår endast tio.
– Det är helt otroligt! Konkurrensen är stenhård, säger vd Mikael Östling.

Arkitekturtävlingen Träpriset delas endast ut vart fjärde år och går till en byggnad som ”representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i”. Det kan handla om broar och parkanläggningar likväl som villor och höghus. Det viktiga är att trä ska ha en betydande roll i konstruktion och arkitektur.

 

Ett av bidragen är ett nybyggt fritidshus i Ljungdalen, ritat och inskickat av arkitekten Daniel Widman vars familj också äger fastigheten. Han tror att ett av skälen till att juryn valt att gå vidare med hans fritidshus är den unika och hållbara lösning som IsoTimber erbjuder.

– Jag tror att ett massivt trähus i IsoTimber är en faktor. Att det är ett nytt sätt att bygga på. Ett sunt sätt. Om man ska bygga hus som håller över tid, måste man titta på hur man har byggt hus genom historien. Det finns ju stavkyrkor som stått kvar i 1000 år. IsoTimber har förädlat en gammal tradition med ny teknik, säger Daniel Widman.

ljungdalen_invändigt
Utformningen och husets placering på tomten är till stor del inspirerad av hur man har byggt hus i Ljungdalen för hundratals år sedan. I byn finns hus som är 300-400 år gamla i form av härbren och lador. Daniel Widman ser också andra vinster med Träpriset.

– Jag tycker det är jätteintressant att man på det här sättet lyfter trä som är en jättebra byggnadsmetod. Det är hälsosamt och miljömässigt bra. Och i det här fallet är det bara trä och luft i konstruktionen. Det kan inte hända så mycket med det över tid. Och det har vi försökt renodla. Det här huset ska stå i generationer och då är IsoTimber ett bra val.

IsoTimbers vd och grundare Mikael Östling är mycket stolt över nomineringen och vågar inte hoppas på mer eftersom konkurrensen är mycket hård.

– Jag är smått överraskad över att ett litet fritidshus i Ljungdalen får tävla med betydligt större och mer avancerade byggnader. Men det visar att vår strävan efter det naturliga, funktionella och långsiktigt hållbara är rätt. I det här fallet har ju också arkitekten ifråga tagit till sig byggnadstekniken och optimerat den, både funktionellt och utseendemässigt.

Vinnaren av Träpriset 2016 blir den tolfte träpristagaren sedan 1967. Träpriset är instiftat av Svenskt Trä, en verksamhet inom Skogsindustrierna. Bland tidigare vinnare återfinns arkitekterna Gert Wingårdh, Jan Gezelius och Carl Nyrén.

Här kan ni läsa artikeln om alla 10 nominerade objekt direkt:
http://www.svenskttra.se/nyheter_9/nyhetslistor/nyhetsarkiv_1/de-blev-nominerade-till-trapriset-2016

Bilder från den vackra byggnaden:

ljungdalen_utvändigtljungdalen_invändigtLjungdalen fasadLjungdalen fasad 2ljungdalen_fasad3ljungdalen_fonster_inifranljungdalen_vid_vaggljungdalen_fasad_skugga

Jag vill bli kontaktad:

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...