Om oss

Vid åsynen av sågverkens berg av spillbitar, föddes idèn om IsoTimber hos grundaren Mikael Östling. Som driven innovatör förverkligade han tanken, startade företaget 2007 och tillverkade det första lilla prototyphuset 2008, för att sedan bygga en fullstor villa i Undersåker till första kunden några år senare. I början tillverkades grundelementen i form av balkar och staplades ovanpå varandra på byggplats som en timmerstomme, med syfte att vara en produkt för självbyggare. Efter en grundlig utvärdering, beslutade STF 2013 att bygga med IsoTimber som stomme när de återuppförde Stensdalsstugan, en ca 300 m2 stor fjällstation i Vålådalens naturreservat. Det blev en bekräftelse för IsoTimber och ett viktigt steg i bolagets historia.

Att det var ett miljömässigt bra sätt att bygga hus på uppmärksammades av Miljöpartiet som tilldelade bolaget 2014 års miljöpris. Efter några år insåg grundaren att det skulle vara mer kostnadseffektivt att tillverka konstruktionen som byggblock. Sagt och gjort utvecklades tekniken och skiftet skedde under 2015/2016. Samma år gick en byggnad med IsoTimber-stomme till final i Träpriset 2016,se referensobjekt Ljungdalen.

Beslutet att tillverka byggblock var helt rätt och i början av 2017 utvecklades det vidare till att montera hela väggelement (planelement) i fabrik och leverera till byggplats. Vid samma tidpunkt ändrade bolaget dessutom strategi till att sälja enbart till byggare/entreprenörer, med fördel mot större projekt. Privatpersoner kan fortfarande använda IsoTimber, men köpet sker då genom ett byggföretag. Ända från start var tanken att företaget inte skulle montera stommen på byggplats, utan vara en ren industriell materialtillverkare, det tydliggjordes i och med strategiändringen. Leveransen av stommen till ett LSS-boende i Södertälje låg helt i linje med strategiändringen, ett stort projekt som monterades av en extern entreprenör. Samma år levererade IsoTimber även stommen till en byggnad på Svenska ambassaden i Moskva som Statens fastighetsverk uppförde. Omställning tar tid, därför är det fantastiskt positivt att företaget 2020 lyckades kontraktera en leverans av stommen till ett äldreboende i Hudiksvall med hela 48 lägenheter och 4900 m2 (BTA), exakt sådana projekt som stämmer med strategin.

Den unika och patentsökta byggtekniken har uppmärksammats rätt mycket, inte minst genom att bolaget varit inbjuden som talare flera gånger vid mässor som Stora trähus och Trä & Teknik, det är väldigt roligt. Nu senast syns bolaget som en finalist av tre i Årets Hållbara Företag i Guldgalan 2020, ett mycket fint erkännande. Men det som gör oss allra gladast ändå, är citatet nedan som nyligen kom från en förskola som byggdes för tre år sedan. Det stärker vår egen mission ’att leverera den mest hälsosamma och miljösmarta husstommen i världen’.

«Lydmessig er det helt fantastisk, det blir ikke klang i rommene, og er mye mindre støy enn i «vanlige» barnehager. 

God luft gir også opplagte hoder med mindre hodepine. Treveggene gir en beroligende effekt, det er avslappende å være i et rom med mye tre.» 

/Gjertrud Østvand, Rektor Lilleval Barnehage 

IsoTimbers grundare Mikael Östling framför det första prototyphuset (2012).
Litet prototyphus byggt i fabriken (2008) och flyttat (2012) till MIUN Campus som visningshus.
fgvzdvcv
Grundelementen tillverkades i form av balkar i början (2008).
Det första fullstora huset, Undersåker (2011).
Efter en grundlig utvärdering valde STF att bygga med IsoTimber som stomme till Stensdalsstugan i Jämtlands fjällvärld (2013).
Ett 900 m2 stort LSS-boende i Södertälje, som fick rubriken ’Nu byggs Sveriges mest miljövänliga LSS-boende’ av en branschtidning (2017).
Enkelheten gjorde att man valde att exportera IsoTimber till en byggnad hos Svenska ambassaden i Moskva, med Statens fastighetsverk som slutkund (2017).
Äldreboende med 48 lägenheter i Hudiksvall med Peab-ägda Hälsingebygg som entreprenör och Hudiksvalls kommun som slutkund (2020).
Barnehagen i Lilleval, Norge, där rektorn beskrivit ett behagligt inomhusklimat efter tre års verksamhet (2017).